Ens hem tornat idiotes?

Ens hem tornat idiotes?

Mireu on som: una societat que destrueix el planeta on viu, que deixa morir persones al mar i d'altres de gana i que extingeix espècies que han tardat milenis a desenvolupar-se. Com hem arribat fins aquí? Qui pren les decisions?

Ja els romans i els grecs tenien una democràcia representativa com tenim ara, on escollien representants que eren els qui prenien les decisions. Sembla que poc hem avançat en el tema de democràcia i seguim utilitzant el mateix sistema que quan els missatges s’enviaven en paper i una persona dalt d’un cavall tardava dies en fer-lo arribar.

La paraula Política ve del grec Politikos, amb arrel Polis que vol dir Ciutat, i vol dir allò «de la ciutadania», allò que té a veure amb la vida de la ciutat. Per altra banda, a l’antiga Grècia, els interessos personals i privats eren anomenats idiotikos, així que amb el temps, les persones que avantposaven els seus interessos personals als de ciutat eren anomenats idiotikos o idiotes.

No només entenc sinó que comparteixo la desafecció política de la ciutadania. Si ho pensem bé, podríem dir que la política que tenim s’ha tornat idiota, perquè al final, tenim uns partits on els polítics son professionals, fan carrera personal i cada cop més defensen uns interessos privats.

Ara, just ara, en un període de crisi, emergència i col·lapse, és quan més cal prendre les decisions encertades, les més sàvies, des del consens i des de la participació.

Cal activar la gent fent-la partícip de la política, des de baix, des d’assemblees setmanals, des de la presa de decisions entre, amb i per a tots i totes.

La ciutadania hem de poder participar de les decisions importants, no només en un 1% del pressupost en un procés anomenat participatiu, competint per unes engrunes. M’esteu dient que només podem participar votant cada quatre anys com ja feien els Romans i els Grecs?

La CUP venim dels moviments socials que estem treballant dia a dia, som persones polititzades en el sentit real de la paraula política: del poble i per al poble. Ja ho deia Bertolt Brecht fa quasi un segle, que el pitjor analfabet és l’analfabet polític, perquè és des de la política que es prenen les decisions que ens afecten a tots. I aquest mecanisme de presa de decisions no pot estar segrestat en mans d’uns pocs a qui votem cada quatre anys. Hem de madurar aquest sistema de participació arcaic i encarcarat, polititzar la nostra societat i fer accessible a tothom l'oportunitat de fer front a aquesta crisi on ens ha portat la manca de direcció, aquest pilot automàtic del capitalisme que es guia només pel lucre econòmic.

La CUP venim des de baix, i hi som a dins i a fora per a canviar-ho tot, perquè no tenim planeta B, perquè quan més temps seguim amb el mateix sistema, més difícil ho tindrem per sortir-nos-en. Cal tornar a posar la política en mans de la ciutadania, perquè sinó, des d’una societat d’idiotes governada per idiotes, us podem assegurar que el col·lapse està assegurat. Si us apunteu a posar la política allà on toca i a canviar el rumb d’una vegada per totes, ens veiem el 28 votant, i també als carrers.

 

Pere Vidal - increiblesostenible.org

regidor de la CUP per l'ajuntament de Valls.


Article publicat sota CreativeCommons: ús gratuit, cal citar la font (increiblesostenible.org) i els derivats també han de ser gratuits.

Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License.