Sobre Can Pipirimosca

Can Pipirimosca és un espai on, a més de viure de manera sostenible i promoure-la, s'ofereix a entitats i s'hi organitzen activitats per a promoure l'educació en valors i de respecte pel planeta i pels éssers que hi habitem. El projecte va començar el 2002 i el 2004 es va constituir com Associació pel Desenvolupament local i Alternatiu (ADeLA). La masia on es fan les activitats és una finca familiar on el Pere Vidal fa de masover i a la que se li dona un ús social sense ànim de lucre.
 
Sovint s’hi organitzen trobades, tallers o retirs d’ecologia, o altres entitats hi fan reunions o jornades, tant internes com obertes. Cada estiu des del 2001 hi ha un camp de treball internacional coorganitzat amb Servei Civil Internacional de Catalunya (SCI-Cat). També s’hi han fet trobades per dinamitzar moviments i engegar projectes a la zona. Projectes com el Banc de llavors l’Almaixera o el grup de consum responsable La Pera han sortit de trobades que s’hi han organitzat i als quals es continua donant suport.

 També a Can Pipirimosca i des de l’associació AdeLA es dona recolzament digital hostatjant i gestionant les xarxes socials d’alguns moviments (xarxa catalana de graners (graners.cat), ...) o iniciant projectes (larecicleriadigital.org, cuinarebel.cat, increiblesostenible.org,  ...).

Reutilitzar, reparar i combatre l’obsolescència programada també és un objectiu que persegueix el projecte, aconseguint donar una segona vida a coses que es llencen a les deixalles. També investigant com fer-les durar més amb impressió 3d i CNC. Un objecte reutilitzat té un doble impacte positiu: un residu menys, un recurs menys que no s’explota per substituir  el que s’havia llençat.

Des del febrer del 2017, a més de la feina de permacultura en la pròpia masia i d'educació ambiental que portem fent des de fa molts anys, vam començar a fer accions a la ciutat, engegant un procés de ciutats en transició:  facebook.com/vallsentransicio

En aquest procés, participem activament de les activitats que es fan, posant-hi hores i recursos materials. En els tres anys que portem hem aconseguit consolidar activitats mensuals (tallers de cuina sostenible (cuina rebel), mercat del regal (Ric-Rac)) i també cicles d’activitats (visites a productors locals («de la biblioteca a l’hort») , tallers sobre reutilització i reducció de residus («5 eRres»), empoderament energètic, ...) a més d'un hort urbà (Hort Comunitari dels 4 cantons) i en projecte un HUEP (Hort Urbà d'Entitats del Poble)...

Aquest darrer any l'enfoc del projecte està posat en fer retirs d'Ecologia profunda per conscienciar mitjançant un treball en grup més emocional i profund. També s ha apostat més per obrir-ho a voluntariat d’agrupaments escoltes i puntualment a gent interessada realment en el projecte i en l'activisme ambiental.